De Europarlementsleden van RENEW-fractie kwamen de afgelopen twee dagen samen in Oostende en werkten daar aan de beleidsvisie die de politieke richting van de groep tijdens de nieuwe legislatuur zal bepalen. Als onderdeel van dit proces hebben wij, de Belgische leden van de MR, Open VLD en Les Engagés, een actieve bijdrage geleverd aan het debat en aan de ontwikkeling van deze beleidslijnen. De Europese Unie staat op een keerpunt. Het is nu aan ons om ervoor te zorgen dat ze dit keerpunt niet mist. Daarom verwachten wij van de kandidaat-commissarissen dat zij zich, zodra zij in functie treden, volledig inzetten voor de volgende prioriteiten:

Het beschermen van onze vrijheden, onze waarden, onze democratie en de rechtsstaat. In een Europa waar de verleiding toeneemt om de vrijheden en rechten van de mens naast zich neer te leggen, maken wij van de verdediging van fundamentele waarden net de hoeksteen van ons Europees beleid. Deze waarden liggen aan de basis van het Europese ideaal en zijn diepgeworteld in het DNA van onze respectieve partijen. Wij zullen samenwerken met alle democraten die daartoe bereid zijn, om net diegenen tegen te houden die de grondbeginselen van onze Europese samenlevingen in twijfel trekken.

Bouwen aan de economie van morgen, achteruitgang voorkomen. Deze zittingsperiode opent met de publicatie van de verslagen van Letta en Draghi, die een uitstekende basis vormen om de neergang van Europa en de verarming ervan, te voorkomen en onze strategische autonomie te versterken. In een wereld die bruut verandert, moet ons beleid realistischer en pragmatischer zijn. We willen een Europa dat duidelijke strategische keuzes en investeringen maakt; dat helpt om de economie koolstofvrij te maken en te digitaliseren; dat de administratieve lasten vermindert die de creativiteit en de vrijheid van ondernemerschap verstikken, vooral voor onze KMO’s. We moeten een onafhankelijker Europa opbouwen, zeker als het gaat over landbouw en de ontwikkeling van geavanceerde technologieën. Dat is de enige manier waarop we thuis meer banen kunnen garanderen, meer koopkracht voor de mannen en vrouwen die ons land dag in dag uit draaiende houden, en een toekomst voor de komende generaties.

Europa als schild. “Een Europa dat beschermt” verwijst onvermijdelijk naar de essentiële noodzaak om een Europese defensie-unie op te zetten dat die naam waardig is. Dit gebeurt binnen het kader van de NAVO, dat in staat is om externe bedreigingen en oorlogvoerende machten het hoofd te bieden. Maar daar kunnen we ons niet toe beperken. We willen dat Europa overal aanwezig en proactief is waar het een verschil kan maken: bij de ontmanteling van de drugshandel, bij de gecoördineerde strijd tegen het terrorisme, bij de verdediging tegen hybride of desinformatie-aanvallen. Iedereen moet zich in zijn dagelijks leven veilig en beschermd voelen.

Om al deze doelstellingen te bereiken, moet de Unie grondig worden hervormd. We hebben een systeem nodig dat voor alle burgers werkt en niet onnodig vooruitgang blokkeert. Vandaag pleiten we voor een Unie die efficiënt werkt, snel beslissingen neemt en die niet alleen haar tanden kan laten zien, maar ook kan bijten als het nodig is. Dat is wat ons onderscheidt van de anderen.

Ja, we dachten dat de Europese Unie onaantastbaar was. Maar dat is niet zo. Daarom streven wij naar een positief en solide project. Het is in het licht van deze gezamenlijke verklaring dat wij de toekomstige commissarissen tijdens hun hoorzittingen zullen beoordelen. Onze verwachtingen zijn hoog. Het is niet genoeg om een paar goede bedoelingen te formuleren; wij willen een duidelijke visie en een zeer concreet actieplan.

Sophie WILMÈS

Hilde VAUTMANS

Yvan VEROUGSTRAETE

Olivier CHASTEL

Benoit CASSART