Vandaag, woensdag 8 juli, is het Overlegcomité bijeengekomen in aanwezigheid van de Groep Experts belast met de Exitstrategie (GEES) om vanuit epidemiologisch oogpunt de strategie te bepalen voor de begeleiding van mensen die terugkeren uit zogenaamde risicozones, in het kader van de strijd tegen Covid-19 in België. De Nationale Veiligheidsraad heeft de niet-essentiële reizen naar het buitenland al geregeld door de lijst van landen die toegankelijk zijn voor Belgen strikt te beperken tot Europese lidstaten en/of leden van de Schengenzone (31 landen). Toch vereist de onstabiele gezondheidssituatie in sommige van deze regio’s die aanvankelijk als “veilig” werden beschouwd een duidelijk stappenplan, om het risico te beperken dat de epidemie in ons land heropflakkert.
De algemene aanpak van grensoverschrijdende reisbeperkingen/aanbevelingen maakt een onderscheid tussen rode, oranje en groene zones. Deze zones worden gepubliceerd op de website van Buitenlandse Zaken.
- Rode zones zijn steden, gemeenten, districten, regio’s of landen die door het land in kwestie opnieuw in lockdown worden gebracht. De lijst van rode zones kan op basis van een advies van CELEVAL worden uitgebreid tot steden, gemeenten, districten, regio’s of landen die op basis van objectieve epidemiologische criteria worden geacht een zeer hoog risico te lopen, ook binnen de Schengen+-zone.
Voor deze zones vaardigt België een formeel reisverbod uit. Reizigers die desondanks terugkeren uit deze zones zullen worden behandeld als “hoogrisicocontacten”, wat betekent dat ze verplicht getest en in quarantaine moeten. - Oranje zones zijn steden, gemeenten, districten, regio’s of landen waarvoor een hoog gezondheidsrisico is vastgesteld door CELEVAL op basis van objectieve epidemiologische criteria.
Voor deze zones raadt België reizen sterk af.
Reizigers die toch terugkeren uit deze zones zullen gevraagd worden om testen en quarantaine te ondergaan. - Groene zones zijn steden, gemeenten, districten, regio’s of landen waarvoor CELEVAL op basis van objectieve epidemiologische criteria geen of een laag gezondheidsrisico vaststelt.
Voor deze zones zullen geen bijzondere beperkingen worden opgelegd. Voorzorgsmaatregelen zijn nog steeds van toepassing.