De Vlaams-Brabantse gemeente Sint-Genesius-Rode ligt in het Vlaams Gewest, in de zuidelijke rand rond Brussel en net ten noorden van Wallonië.

De buur gemeenten zijn:

  • in het noorden: Ukkel en Watermaal-Bosvoorde
  • in het zuiden: Eigenbrakel en Waterloo
  • in het oosten: Hoeilaart
  • in het westen: Linkebeek en Beersel.

De gemeente telt 17.904 inwoners (Rodenaars) en heeft een oppervlakte van 22,80 km², wat neerkomt op een bevolkingsdichtheid van 785 inwoners/km².

De faciliteitengemeente Rode is vandaag de dag overwegend Franstalig (68% in 2006).

Op 13 oktober 2024 vonden de laatste gemeentelijke en provinciale verkiezingen plaats, waar de gemeenteraad, het schepencollege (gevormd door de leden van de gemeenteraad met het grootste aantal stemmen) en de Ocmw-raad verkozen werden.

De MR stond op de Lijst Burgmeester (Franstalige en onafhankelijke partijen). Onze partij heeft twee schepen, vijf verkozenen in de gemeenteraad en drie verkozenen op het OCMW.

Uw MR-verkozenen in Sint-Genesius-Rode

GEMEENTE


Sophie Wilmès

Eerste schepen
Ondervoorzitter van het Europees Parlement
Voorzitter van MR Periphérie

Nicolas Kuczynski

Schepen

Agathe De Mol

Gemeenteraadslid

Alain Wahba

Gemeenteradslid
Voorzitter van de lokale MR-afdeling

François Cousin

Gemeenteradslid

Baptiste Vernaeve

Gemeenteradslid
Voorzitter van de Jeunes MR in Sint-Genesius-Rode

Nicole Roland

Gemeenteradslid

OCMW


Guy Du Champs

OCMW - Raadslid

Geoffroy Vander Cammen

OCMW - Raadslid

Laurence Vandemeersche

OCMW - Raadslid

Politiek in Sint-Genesius-Rode

Het college is een uitvoerend orgaan dat zich bezig houdt met het dagelijks bestuur van de gemeente. De MR heeft twee schepen, Nicolas Kuzcinsky en ikzelf. Alle beslissingen worden in consensus genomen (ieder lid akkoord) en zijn collegiaal. Zelfs indien in het begin van de legislatuur de bevoegdheden verdeeld worden onder de schepenen, blijft de verantwoordelijkheid van de beslissingen een collegiale bevoegdheid. Als er op een bepaald punt geen akkoord gevonden wordt, dan is er geen consensus en moet dat punt op gemeenteraad komen, waar een definitieve beslissing zal genomen worden.

In tegenstelling tot andere gemeenten, is het schepencollege rechtstreeks door de bevolking verkozen. Tot 2024 hadden wij dus de particulariteit dat er in ons college een vertegenwoordiger van de oppositie zetelde.

Deze situatie is niet dezelfde in alle faciliteitengemeenten. Hoe meer stemmen een lijst behaalt, hoe minder kans dat het college een schepen van de oppositie zou krijgen (zoals in Linkebeek).

De Gemeenteraad telt 25 leden, waarvan 20 uit de Lijst Burgmeester. De oppositielijst bestaat uit 5 raadsleden. Kortweg, de gemeenteraad regelt het bestuur van de gemeente, met o.a. de controle en goedkeuring van de voorstellen van het college. Hij mag ook zelf voorstellen brengen. De beslissingen van de gemeenteraad worden bij gewone meerderheid goedgekeurd. De gemeenteraden zijn openbaar.

DE OCMW-RAAD

De OCMW-Raad telt 11 verkozen leden, ook rechtstreeks door de bevolking verkozen. De Lijst Burgmeester telt 9 leden.

De Raad van Sociale Hulp is bevoegd voor alles wat onder het OCMW valt.